FAQ 08: Can I still be charged for drug paraphernalia if there were no drugs present?
Can a paraphernalia charge be filed without drugs present?
Under Florida Statutes §893.147(1), the offense requires use, or possession with intent to use, drug paraphernalia for a prohibited controlled-substance purpose. The absence of drugs does not necessarily defeat a charge, but the possible use of an ordinary object does not automatically establish guilt. Statements, residue, proximity, instructions, lawful uses, and other statutory factors can matter.
Yes, a charge can be supported by other evidence of the prohibited use or intent. But possession of unused rolling papers, a pipe, or another item with a lawful use is not automatically a crime. The State must prove the statutory elements beyond a reasonable doubt. An officer’s suspicion and proof sufficient for conviction are different questions.
Written clarification reviewed September 29, 2026. The video is retained as general background; the explanation above states the qualification that applies to the answer.
